Fladdermössresor

I Sverige har vi nitton olika arter av fladdermöss. En del är vanliga, andra ovanliga. Om du bor i närheten av platser där många fladdermöss bor kan du bygga en holk. I så fall kommer de till dig. I annat fall kan du inhämta tips från andra intresserade och läsa på om bra platser att besöka. Ett ovärderligt instrument är fladdermusdetektorn. Vi kan inte höra de frekvenser som de använder vid ekolokalisering, men det hjälper detektorn till med. Det kräver lite övning för öronen. I början kanske det är bra att följa med på en guidning där guiden har stor kunskap om hur de kan användas. En detektor kostar från tusen kronor och uppåt. För proffs och guider finns versioner för upp till fyrtiotusen kronor.

Eftersom vi trots allt har ett begränsat antal fladdermöss i Sverige är det naturligt för den intresserade att även ge sig ut i världen. Fladdermöss kan flytta över stora områden och bryr sig inte om landsgränser. De återkommer dock ofta till samma favoritställen. Du kanske tänker främst på grottor som bostäder för fladdermöss, och visst bor endel av dem där. De kan dock bo på många ställen både på landet och i staden.

Three Bats Hangin Out

Några tips är att åka på sommaren, då fladdermöss är som mest aktiva. I en del länder finns fladdermusguider som tar dig med till platser där många fladdermöss synts till. De använder sig självklart av fladdermusdetektorer. Den perfekta tidpunkten är en varm torr dag en halvtimme efter solnedgången. Om du är morgonpigg kan du även välja en halvtimme innan solen går upp, det är en lika aktiv tid för fladdermusen. Sedan kan det vara värt att läsa på om flyg- och levnadsmönster hos olika arter. Tänk på att inte bara titta upp i luften! Fladdermössen kan ibland flyga lågt, och om du är i närheten av en sjö kan du hålla utkik efter dem precis över ytan. De dyker ner mot vattnet och dricker på vägen.

(Visited 249 times, 1 visits today)