Fridlysta och utrotningshotade

Fladdermöss utgör idag otroligt nog en hel femtedel av alla däggdjur i hela världen. Tyvärr är många fladdermöss på väg att dö ut. I Nordamerika sprider sig till exempel en alltför vanlig sjukdom, white nose syndrome, alltför fort. Ett mycket större hot är dock människans skövling av de stackars djurens levnadsplatser. Det hjälper inte att en fladdermus enbart föder en unge om året vilket är väldigt lite för ett djur av dess storlek.

Sverige har valt att fridlysa fladdermusen vilket som tur är inte tillhör ovanligheterna bland våra grannar. I många av Europas länder är de skyddade av EUROBATS som är en överenskommelse om att bevara femtiotvå arter av fladdermöss. Det är extra viktigt eftersom de små djuren kan förflytta sig över mycket stora områden.

CHAUVE SOURIS

Tyvärr är det svårt för intresseorganisationer att samla ihop pengar för att hjälpa fladdermössen. Det behövs resurser om vi ska kunna rädda dem. En hjälpgrupp i Ukraina har hjälpt till att flytta över 1300 djur från staden till landet. Fler sådana initiativ kommer förmodligen att behövas, även om det är lönlöst om inte fladdermössen har någonstans att bo. I Sverige har vi som tur är gott om natur kvar. Om du bor nära en av djurens favoritplats kan du hjälpa dem genom att bygga en holk. Det går bra att göra på egen hand om du bara googlar upp lite instruktioner. Samtidigt får du då en stor chans att själv få se dem!

I Sverige har vi enbart läderlappar vilket är en grupp fladdermöss. Du kan hjälpa dem och andra internationella arter genom att sprida information som kan ändra deras oförtjänta rykte. Fladdermössen är nyttodjur som äter upp insekter och annat än i mycket sällsynta fall är i vägen för någon. De är rädda för människor och håller sig undan så gott de kan.

(Visited 412 times, 1 visits today)