Spännande fakta

En av de allra mest spännande egenskaperna hos fladdermössen är förmågan att flyga med hjälp av ekolokalisering. Det är faktiskt inte alla fladdermöss som använder sig av ekolokalisering, men de allra flesta gör det. Ekolokaliseringen går till så att fladdermössen skriker och lyssnar till ekon av skriken. På så sätt kan de avgöra hur omgivningarna ser ut. När ekolodet uppfanns användes fladdermössen som förebild!
Om du aldrig har hört en fladdermöss skrika är det inte så konstigt eftersom frekvensen är mycket högre än vad människan har förmåga att höra.
För dig som är intresserad av att hitta fladdermöss kan dock en detektor fånga upp deras skrik. Fladdermöss känna också häftigt nog känna luftmotstånd och navigera med hjälp av det.
Här nedan kan du se hur fladdermöss använder sig av ekolokalisering för att analysera sin omgivning.

De allra flesta fladdermöss, runt sjuttio procent, lever på insekter, och en del på frukt. Det finns även en mycket liten grupp av fladdermöss som lever på blod, vilket är unikt bland däggdjuren. Oavsett vad de äter har de en enorm metabolism. Hur många moskitos tror du att en brun fladdermus kan äta? Det korrekta svaret är 1200, och det är inte per livstid eller ens per dag. Det är per timme. I Texas finns det en grotta som heter Bracken Cave. En uppskattning är att de runt 20 miljoner fladdermöss som bor i den tillsammans glufsar i sig otroliga tvåhundra ton insekter under en natt. Du som ogillar insekter bör därför vara glad om en fladdermus bosätter sig nära dig!
Fladdermöss kan, om de får vara ifred, leva ända upp till trettio års ålder. Kanske har det att göra med deras outtröttliga tvättande att göra. Fladdermöss spenderar nämligen en stor del av sin tid med att göra sig av med minsta smutspartikel de fått på sig.

(Visited 1 651 times, 1 visits today)