Trynfladdermus

Världens minsta fladdermus heter Trynfladdermus, även kallad humlefladdermus. Denna ovanliga fladdermus har men endast hittat i två grottor när skogsvårdsstationen i Ban Sai Yoke i sydvästra Thailand. Eftersom det idag endast finns cirka 200 individer kvar av denna art så klassas den som start utrotningshotad och är med på CITES djurlista.

Trynfladdermusen är som mest aktiv på natten och vid skymning när den ger sig ut i sin jakt på insekter. Den brukar mest flyga runt toppen på bambusnår och teakträd, och favoritinsekten är myggor. Dock så fångar den även mindre sländor och spindlar.

Denna lilla krabat väger endast 1,7-2,0 gram och blir endast 2,9-3,3 cm lång. När den har vingarna fullt utspridda har den en vingbredd på 16 cm. Detta gör att den också är en av världens minsta däggdjur.

Trynfladdermus

Kampen om vilket som är det minsta däggdjuret står mellan trynfladdermusen och flimmernäbbmusen. Flimmernäbbmusen har en kropp som blir 3,6-5,2 cm lång och så är svansen 2,4-2,9 cm. Dock väger den normalt endast 1,5-2,0 g, även om exempel på upp till 7 g har hittats.

Flimmernäbbmus

 

 

 

(Visited 481 times, 1 visits today)